Syngenta Flowers: ‘Ze onderscheiden zich in service en homogene pluggen’

Het beste uit planten halen. Dat is het doel van het wereldwijd opererende Syngenta. In het Zuid-Hollandse De Lier is de Jonge Planten Productie gevestigd. Jaarlijks levert Syngenta Flowers, onderdeel van Syngenta Seeds, tientallen miljoenen jonge pot- en perkplanten aan kwekers in heel Europa. Daarbij spelen GreenPlugs een belangrijke rol. “Green Products levert continu een goed en homogeen product, waarmee we snel kunnen bewortelen en veel minder uitval hebben”, aldus productspecialist Arie Vreugdenhil.

 

Syngenta Flowers zet de GreenPlugs met name in voor de opkweek van Pelargoniums en Mandevilla’s. De Jonge Planten Productie krijgt de stekken hiervoor geleverd van farms in Ethiopië en Kenia. Deze worden vervolgens grotendeels handmatig in gestoken in 25 mm GreenPlugs, die zijn voorzien van stekgaatjes. Na 4 weken (bij Pelargoniums) en 6 tot 8 weken (bij Mandevilla’s) gaan de jonge planten naar honderden kwekers in heel Europa.

 

Onderzoek

Syngenta Flowers werkt nu zo’n drie jaar met onze GreenPlugs. “Wij zijn voortdurend op zoek naar verbeteringen in ons opkweekproces”, legt Vreugdenhil uit. “Onze onderzoeksafdeling doet hier ook continu onderzoek naar. Green Products kwam daar een aantal jaren geleden positief naar voren. Ook merkten we dat ze de kennis hebben om ons bij te staan, op zoek naar het optimale medium.”

 

Hoge mate van homogeniteit

Syngenta Flowers is erg te spreken over de homogeniteit van GreenPlugs. “Zowel in de pluggen zelf, als tussen de verschillende paperpots en batches”, legt Vreugdenhil uit. “Dat is in ons proces erg belangrijk. Je hebt altijd te maken met veel variabelen die het proces kunnen beïnvloeden. We richten dat natuurlijk zo in dat deze tot een minimum zijn beperkt. Een plug van constante kwaliteit, zoals GreenPlugs, draagt daaraan bij.”

 

Uitval beperken

Die constante kwaliteit zorgt er ook voor dat uitval tot een minimum wordt beperkt. “We willen een medium waarmee we zo efficiënt mogelijk kunnen werken, tegen een zo laag mogelijke kostprijs”, aldus Vreugdenhil. “Een vlotte beworteling en lage uitval zijn dus erg belangrijk. We halen onze stekken uit Afrika en stoppen veel energie in het opkweken. Een uitval van bijvoorbeeld 10 tot 15 procent is dan veel te hoog. Omdat GreenPlugs erg homogeen zijn, is het nu mogelijk om dat tot maar een paar procent te beperken. Daar zijn we heel blij mee.”

 

Technische ondersteuning

Ook over de technische ondersteuning door Green Products is het bedrijf erg te spreken. “Daarin onderscheiden ze zich echt”, vertelt Vreugdenhil. “Consultant Onno bezoekt ons in het seizoen iedere twee weken. Als we gezamenlijk afwijkingen zien of redenen tot verbetering, bespreken we dat. Het is een proces van continu voortschrijdend inzicht. Daarbij doen we regelmatig proeven, om tot de meest optimale plugsamenstelling en omstandigheden te komen. Daarnaast ondersteunen ze ons ook op meerdere vlakken bij onderzoek.”

 

Waarom GreenPlugs?

– Homogene pluggen beperken uitval
– Efficiënte en vlotte beworteling
– Onderscheidende technische ondersteuning
– Onderzoek naar veenvrije pluggen