Anthura: ‘Unieke vulmethode voor homogene paperpots’

Anthura is gespecialiseerd in het opkweken van anthuriums en orchideeën. Het bedrijf uit Bleiswijk staat bekend om zijn hoge kwaliteit jonge planten, die terechtkomen bij kwekers over de hele wereld. Om deze planten een goede groeistart te bieden, koos Anthura in 2017 voor GreenPlugs. 

 

Tot dat moment doorliep het bedrijf een langdurige testperiode, waarin paperpots en andere grondpluggen van verschillende bedrijven werden uitgeprobeerd. “Het belang is namelijk heel groot”, vertelt teeltspecialist Gerben van Vugt. “Het gaat wekelijks om het opkweken van vele anthuriumplanten. We moeten dus zeker weten dat we daarvoor een goede en betrouwbare plug gebruiken. Met GreenPlugs is dat het geval.”

 

Unieke vulmethode van paperpots

Van Vugt noemt daarvoor twee belangrijke redenen. “De eerste is de unieke vulmethode van onze 19 mm diameter-paperpots, met machines uit de sigarenindustrie. De GreenPlugs zijn daardoor gelijk en homogeen gevuld. De luchtigheid werkt goed voor een epifyt als de anthurium. Het watergeven, is daar perfect op af te stemmen.”

 

Meedenken in het hele proces

Het tweede onderscheidende punt, zo benoemt Van Vugt, is de service die Green Products biedt. “Ze hebben voor ons een maatwerkplug ontwikkeld. Daar wordt echter nog wel continu aan geschaafd, om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken. Daar is Green Products sterk in. Ze denken mee in het hele proces. Consultant Onno Boeren komt regelmatig langs om te kijken wat beter kan en om teelttechnisch advies te geven.”

 

Dat meedenken gebeurt bijvoorbeeld ook bij het papiergebruik van de plug. “Zo kijken we samen met Green Products naar een andere kleur papier”, aldus Van Vugt. “Zodat deze beter zichtbaar wordt voor de camera’s van onze machinerie.”

 

Laagdrempelige organisatie

Anthura is kortom te spreken over de samenwerking met Green Products. “Het is een kleinschalige organisatie”, aldus Van Vugt. “In het begin keken we daar wat sceptisch naar. Maar dit is alleen maar een voordeel gebleken. Ze hebben veel vakkennis, oog voor kwaliteit en nemen de tijd om mee te denken hoe het beter kan.”

 

Waarom GreenPlugs?

– Homogeniteit van pluggen
– Meedenken in het hele proces van opkweken
– Oog voor kwaliteit en vakkennis
– Kleinschalige organisatie