IBN Kwekerijen: ‘Met Combi-plug slaan we 2 vliegen in 1 klap’

IBN Kwekerijen zocht naar een betere manier van bewortelen van zijn conifeerstekken. Het liefst één die meteen ook de groei van levermos zou tegengaan. Het antwoord lag in een uniek concept, dat het bedrijf samen met de grondleverancier en Green Products uitdacht. “Met de Combi-GreenPlug slaan we twee vliegen in één klap”, vertelt Frank van den Bergh, directeur Kwekerijen bij IBN. “De samenstelling is ideaal voor beworteling en dankzij de toplaag hebben we nauwelijks mosvorming en overworteling meer.”

 

Het Noord-Brabantse IBN is een sociaal ontwikkelbedrijf voor mensen die extra ondersteuning naar werk nodig hebben. Met ruim een kwart eeuw ervaring in het stekken van winterharde tuinplanten is de kwekerij uitgegroeid tot een belangrijke speler in de markt.

 

“Knippen en steksteken is arbeid die geld oplevert”, vertelt Frank. “Maar het verwijderen van mos is dat niet. Bovendien is het vervelend werk, want je moet veel bukken. Vroeger greep je naar de spuit, maar dat gaat niet meer. De afgelopen jaren zijn allerlei middelen weggevallen en je wilt je mensen natuurlijk ook niet aan chemie blootstellen.”

 

Een medium dat het water kwijt kan

|IBN ging eerst zelf aan de slag met het verbeteren en schoner maken van zijn watersysteem. “Maar met een assortiment van ruim 1.000 gewassen kun je niet te selectief water geven”, legt Frank uit. “We zouden daarom vooral baat hebben bij een medium dat het water goed kwijt kan. Nu kenden we de voordelen van het paperplugje, maar bij coniferen is het toepassen hiervan minder gebruikelijk.”

 

De vele voordelen van GreenPlugs trokken IBN echter over de streep. “Lucht en water zijn cruciaal voor de beworteling”, aldus Frank. “Het stekje mag niet verstenen én niet verzuipen. Dat voorkom je met een plugje. Ik denk dat we zo’n 10% slagingskans op de beworteling gewonnen hebben.”


Unieke combinatie

Green Products voegde daar nog een ander belangrijk voordeel aan toe. De combinatie van een toplaag en een ideale, homogene plugsamenstelling. De Combi-GreenPlug is zo perfect voor conifeerstek, maar ook andere gewassen. Het speciale afdekmateriaal voorkomt namelijk mosvorming. Tegelijkertijd zakt het materiaal langs de GreenPlug naar beneden, wat zorgt voor een natuurlijke brug op de trayrandjes. Deze vermindert overworteling aanzienlijk. Daarnaast zijn de plugjes makkelijker te verwerken en sneller te transplanten, zowel bij het handmatig oppotten als met potrobots.

 

Ook nu blijft Green Products nog actief en uitgebreid meedenken bij het verbeteren van teeltproces van IBN. “Alles bij elkaar maakt dat we een beter, voller kluitje krijgen”, vertelt Frank. “Bovendien kunnen we iets beter sturen op PH en EC. Een investering moet zichzelf terugverdienen. Met al deze factoren tezamen is dat absoluut het geval.”


Voordelen van Combi-GreenPlug

– Aanzienlijk minder mosvorming
– Sterke vermindering van overworteling
– Oppotten kan eerder en sneller
– Veel minder uitval bij oppotten
– Betere kwaliteit van jonge plant