Rijnplant Breeding: ‘Beste leverancier van kleine plugjes’

RijnPlant Breeding BV, onderdeel van Dümmen Orange, is een vermeerderaar van Anthuriums. Jaarlijks produceert het bedrijf zo’n 55 miljoen stuks, die ze vervolgens leveren aan kwekers over de hele wereld. RijnPlant koos om verschillende redenen voor GreenPlugs. Waaronder een stabiele teeltkwaliteit en plugdiameter van slechts 15 mm. “Daarnaast zijn het fijne mensen, die weten waar ze het over hebben en in het hele proces met ons meedenken”, aldus teeltadviseur Martin van Noort.

 

GreenPlugs vormen een cruciale schakel in het teeltproces van RijnPlant. “Het gaat bij Anthuriums om langzame teelt”, legt Van Noort uit. “We hebben zelf de moederplanten staan, waarvan we wekelijks een miljoen stekjes oogsten. Deze steken we in de 15 mm GreenPlugs. Er zijn maar heel weinig bedrijven die dergelijke kleine plugjes kunnen maken. Na gemiddeld 10 weken voegen we de planten per 2 of 3 samen in grotere pluggen. Daar groeien ze nog eens 10 weken in verder.”

 

Gegarandeerde kwaliteit

Mede vanwege dit langzame teeltproces is de Anthurium een relatief duur product. “Voor ons is een gegarandeerde en stabiele kwaliteit daarom erg belangrijk”, benadrukt de teeltadviseur. “We kunnen ons geen uitval permitteren. Met GreenPlugs krijgen we die kwaliteit.”

 

Optimale substraten

Dat komt mede door substraten die optimaal zijn afgestemd op Anthuriums, maar ook seizoensproducten als Bougainvillea. “Dat luistert heel nauw”, legt Van Noort uit. “Samen met Green Products brainstormden we over de beste mengsels. Ook keken we naar het gebruik van de juiste trays en de grootte van de stekgaatjes. Wat is maximaal mogelijk in plugjes van 15 mm? Na een proef op de som kwamen we uit op gaatjes van 6 en 8 mm. De communicatie over en weer verloopt hartstikke goed. Het is echt een wisselwerking.”

 

Korte lijntjes

Sowieso is RijnPlant erg te spreken over de service. “Adviseur Onno komt hier iedere 2 a 3 weken langs om een rondje langs de planten te maken”, legt Van Noort uit. “Wat kan in ons teeltproces beter? Of als iets niet goed loopt; hoe lossen we dit zo snel mogelijk op? De lijntjes zijn erg kort. We vinden het ook fijn als er af en toe ‘vreemde ogen’ over onze plantjes gaan. Die zien net weer andere dingen.” Dan met een lach: “Zelf word je wel eens wat bedrijfsblind.”

 

Waarom GreenPlugs?

– Paperpots met een diameter van slechts 15 mm
– Pro-actief meedenken in het hele teeltproces
– Korte lijntjes en kennis van zaken
– Gegarandeerde en stabiele kwaliteit